Emisija 2.4.2009. - Kuha Maja Novak

Predjelo - Punjene rajčice

Sastojci

5 rajčica, 30 dag mozzarelle, 1 tikvica, 20 dag mini rajčica, 20 dag pršuta, maslinovo ulje

Priprema

Odrežemo gornji dio rajčice i izvadimo unutrašnjost. Narežemo tikvice na kockice i kuhamo ih 2 minute u kipućoj vodi. Ocijedimo ih i pomiješamo s usitnjenom mozzarellom i mini rajčicama te začinimo. Smjesom punimo rajčice, dodamo pršut i s gornjim dijelom rajčice poklopimo.

Glavno jelo - Meso u povrću

Sastojci

1 kg svinjskog buta ili kare-a, 1 dl pasirane rajčice, 20 dag mrkve, 15 dag luka, 2 češnja češnjaka, 10 dag peršina, 8 dag zelene paprike, 1 l goveđe juhe, 5 dag brašna, 1,5 dl kiselog vrhnja , 1 dl vode, 2,5 dag kiselih krastavaca, 10 dag graška, lovorov list, senf, mješavina začina, papar, crvena paprika

Priprema

Odreske začinimo paprom, soli i mješavinom začina te ih s jedne strane premažemo senfom i ostavimo da odstoje. Potom ih ispržimo i izvadimo te u istoj posudi nastavimo pirjati usitnjeni luk i češnjak. Dodamo mrkvu, korijen peršina i papriku narezane na štapiće i nastavimo pirjati još 10 minuta te dodamo mljevenu crvenu papriku, pasiranu rajčicu, lovorov list i sve zalijemo juhom. Odreske vratimo u umak i pirjamo još 20 minuta. Pred kraj dodamo mješavinu brašna, kiselog vrhnja i vode, koje smo prethodno umutili, te skuhani grašak i usitnjene kisele krastavce. Kao prilog poslužimo rižu.

Desert - Zaleđeni cimet s višnjama

Sastojci

Krema

3 jaja, 20 dag šećera, 1 žličica mljevenog cimeta, 5 dl slatkog vrhnja

Preljev od višanja

30 dag višanja ili jagoda, 2 žlice šećera, Voda, 1 žličica škrobnog brašna

Priprema

Krema

Umutimo jaja i šećer te pred kraj dodamo cimet. U drugoj posudi istučemo slatko vrhnje i u njega lagano dodamo smjesu jaja, šećera i cimeta te sve izmiješamo kuhačom. Smjesu stavimo u kalup željenog oblika i hladimo u zamrzivaču najmanje 6 sati.

Preljev

Višnje narežemo, dodamo malo vode i šećera i kuhamo dok ne zavri. U to dodamo žlicu škrobnog brašna razmućenog u malo soka od višanja te zgnječimo smjesu i ostavimo je da se ohladi.

Kremu poslužimo narezanu uz preljev od višanja.

Dejan Čerepinko

Dejan je simpatičan, pristupačan i komunikativan devetnaestogodišnjak iz Goričana pored Čakovca. S obitelji živi u velikoj obiteljskoj kući i obožava kuhati. Stalno smišlja nove menije, a inspiraciju što će kuhati za pojedini obrok dobije u trenu kada vidi namirnice koje ima kod kuće na raspolaganju. Svaki drugi dan kuha, ponekad ručak, a ponekad večeru. Po zanimanju je grafički dizajner, a velika mu je želja upisati Likovnu akademiju.

Biserka Treska

Biserka, nekad vlasnica pizzerije, danas je mlada umirovljenica iz Nedelišća. Sa suprugom, kćeri i sinom živi u velikoj obiteljskoj kući. Biserka je naučila kuhati u ranoj mladosti od svoje bake, a njeni ukućani kažu da je vrhunska kuharica. Inspiraciju za kuhanje dobije kada vidi neki zanimljiv recept na televiziji, pročita ga u novinama ili sazna od kolegice. Sve voli kuhati i jesti osim fileka. Po Biserki, idealan gost je onaj koji sve želi probati i koji nije jako izbirljiv, a idealan domaćin mora biti dobro raspoložen i spreman napraviti odličnu atmosferu. Jako joj je bitan aranžman jela pri serviranju i dekoracija stola, ali to ipak nije presudno. Važniji joj je okus hrane.

Marija Jurak

Marija je apsolventica na kineziološkom fakultetu i bavi se atletikom, trenerica je skijanja, aerobika, trenira djecu u vrtiću, ima svoju skupinu navijačica, a prije se aktivno bavila i gimnastikom. Jako voli kuhati, sama smišlja recepte i sama sebi kuha skoro svaki dan. Svake druge nedjelje kuha ručak za cijelu obitelj, a najviše voli tjestenine, zeleno povrće, piletinu, puretinu i slastice.

Maja Novak

Maja je studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci, no trenutno radi kao konobarica u kafiću u rodnom Čakovcu. Maja kuha već 10 godina, a mentorice su joj bile baka i teta. Sama smišlja recepte, a ručak kuha četiri do pet puta tjedno. Obožava gljive, meso, povrće, a ne voli ribu, morske specijalitete, fileke i slatko. Po Maji, idealan gost ne smije prigovarati domaćinu i mora biti druželjubiv, a domaćin mora napraviti dobru atmosferu i mora uvijek biti spreman na šalu. Pobjeda joj nije važna, samo se želi dobro zabaviti i upoznati nove ljude. Nije kritična i ne voli ljude koji kritiziraju druge. Nikada ne kuha po receptu. Osim hrvatske, voli još i meksičku, ljutu kuhinju. Njezin najveći specijalitet je pizza koju, kaže, vrhunski priprema. Nekoliko puta godišnje kuha za svoje prijatelje i rodbinu, a svoje recepte uvijek podijeli.

Antun Kolac

Antun je vrlo drag, simpatičan, gostoljubiv i elokventan poštar iz Čakovca. Sa suprugom i kćerkicom Katjom živi u Čakovcu. Član je Zrinske garde Čakovec, hobiji su mu kuhanje i mali nogomet, a kuhati je naučio sam još davno, jer ga je kuhanje jako zanimalo. Kaže da isproba svaki novi recept na koji naiđe, a kuha dosta često i to u bilo koje doba dana.