Emisija 17.6.2009. - Kuha Ivana Mijatović

Predjelo - Fine košarice

Sastojci

Punjena jaja

10 jaja, 150 g kuhane šunke, 5 kiselih krastavaca, 100 g majoneze, 1 žlica senfa, sol, papar, mješavina začina

Punjene košarice

15-20 mini rajčica, 100 g crnih i zelenih maslina, 100 g livanjskog sira, 100 g dimljenog sira, 100 g feta sira

Marinada

1 dl maslinovog ulja, 1 dl balzamičnog octa, sol, bosiljak, ružmarin, majčina dušica

Priprema

Punjena jaja

Jaja skuhamo, ohladimo, prerežemo te odvojimo bjelanjke od žumanjaka. U posebnoj posudi usitnimo žumanjke, dodamo majonezu, sitno narezanu šunku, krastavce, sol, papar i mješavinu začina. Smjesu dobro izmiješamo te stavimo u prepolovljene bjelanjke.

Košarice od parmezana

Na papir za pečenje stavimo hrpice ribanog parmezana koje poravnamo kako bi dobili krugove promjera 10 cm. Pečemo u pećnici 1-2 min. na 100°C. Nožem odvojimo krugove otopljenog sira te stavimo preko zdjelice kako bi dobili oblik košarice. Pustimo da se ohlade. U većoj posudi pomiješamo sitno narezani livanjski, dimljeni i feta sir. Dodamo narezane masline, mini rajčice, maslinovo ulje, balzamični ocat, sol, bosiljak, ružmarin i majčinu dušicu. Smjesu dobro izmiješamo i napunimo ohlađene košarice.

Glavno jelo - Povrtni tanjur

Sastojci

2,5 kg telećeg hrbata, 500 g pilećih prsa, 6 mrkvi, 500 g mahuna, 500 g šampinjona, 4 paprike, 800 g krumpira, 3 glavice luka, češanj češnjaka, 100 g slanine, 500 g vrhnja za kuhanje, 100 g gaude

Priprema

Teleći hrbat mariniramo uljem i mješavinom začina te nadjenemo pilećim prsima i tanko narezanom slaninom. Sve zajedno pričvrstimo i zavežemo špagom, stavimo u vrećicu za pečenje te dodamo narezani luk i mrkvu. Pečemo u pećnici dok meso ne omekša. Mahune skuhamo u vodi, procijedimo te pirjamo kratko na maslacu. Dodamo vrhnje za kuhanje, narezani češnjak, sol i mješavinu začina. Narezanu mrkvu kuhamo na pari te kratko propirjamo na maslacu. Krumpir izrežemo na ploške, začinimo solju i mješavinom začina i pečemo u pećnici. Kada krumpir omekša dodamo malo vrhnja za kuhanje, sitno narezanu slaninu i ribanu gaudu. Ostavimo nekoliko minuta u pećnicu da se sve zapeče. Narezane šampinjone pirjamo u umaku koji je ostao od pečenja telećeg hrbata i povrća. Dodamo vrhnje za kuhanje, sol i papar te pirjamo dok gljive ne omekšaju. Papriku narežemo na kolute, kratko zapečemo na laganoj vatri te ukrasimo glavno jelo.

Desert - Čokoladni kokos

Sastojci

Biskvit

6 žumanjka, 6 žlica šećera, 6 žlica glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 2 žlice kokosovog brašna, 1 dl ulja, 2 dl mlijeka

Krema

1 l mlijeka, 5 jaja, 3 žlice glatkog brašna, 4 žlice šećera, 3 vanilin šećera, 25 g crne čokolade

Priprema

Biskvit

Mikserom izmiješamo žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dodamo mlijeko, brašno, ulje, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Smjesu izlijemo u posudu za pečenje koju smo nauljili i posuli brašnom. Pečemo 20 minuta na 180°C.

Krema

Mikserom istučemo bjelanjke, šećer i vanilin šećer. Mlijeko zakuhamo i žlicom dodajemo tučeni snijeg, okrenemo ih s obje strane kako bi se dobro skuhali te stavimo sa strane. U posebnoj posudi izmiješamo žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom. Smjesu izlijemo u ostatak mlijeka te prokuhamo nekoliko minuta. Pred kraj dodamo rastopljenu čokoladu.

Ohlađeni biskvit izrežemo na kocke i stavimo u desertne čaše za sladoled. Prelijemo čokoladnom kremom, dodamo žličnjake od bjelanjaka te ukrasimo čokoladnim listićima.

Hrvoje Bobinac

Hrvoje je vrlo spontan, nasmijan, veseo i druželjubiv diplomirani inženjer fizike iz Siska. Kuhati je naučio kao dijete, uz mamu i baku. Inspiraciju za kuhanje crpi iz televizijskih emisija, kuharica i recepata na Internetu te časopisa. Hrvoje smatra da idealan gost mora biti otvoren i spreman probati nove stvari, a idealan domaćin mora biti vedar, iskren i gostoljubiv. Jako voli eksperimentirati u kuhinji i isprobavati nova jela, a najviše, osim hrvatske, voli kinesku, talijansku i francusku kuhinju.

Nana Skelvicky Majer

Nana Skelvicky Mayer rođena je u Zagrebu, a porijeklom je ruskinja. Diplomirana je inženjerka prehrambene tehnologije i nutricionistica. Živi u Zagrebu sa suprugom i kćerkicom Sarom. Svi joj kažu da ima velik talent za kuhanje. Osim kuhanjem, bavi se jogom i latino-američkim plesovima. Inspiracija za kuhanje dođe joj u trenutku, ovisno o tome što joj se jede i što ima kod kuće na raspolaganju. Svaki dan kuha, a budući da je nutricionistica, vodi računa o zdravoj prehrani, ali voli jesti sve.

Ivana Mijatović

Ivana Mijatović rođena je Slavonskom brodu i majka je male Mije. Apsolventica je na prometnom fakultetu, a zaposlena u Hrvatskim cestama. Roditelji su joj povratnici iz Australije i čitav život bave se ugostiteljstvom i građevinom, tako da se još kao dijete stalno zadržavala u motelskoj kuhinji uz profesionalne kuhare i upijala njihove vještine i znanja. Smatra da ima velik talent za kuhanje i kaže da je ona vizualni tip. Kada vidi neko jelo koje joj se jako sviđa, pokuša ga sama pripremiti, a najveću inspiraciju za kuhanje dobiva kada je u trgovini među policama s prehrambenim artiklima.

Sanja Božićak Filipaj

Sanja je medicinska sestra, zaposlena u Petrovoj bolnici u Zagrebu, udana je i majka dvoje djece. Rođena je 29.03.1966. u Zagrebu. Prije pet godina je sa svojom obitelji preselila iz Zagreba u malo mjesto Brdovec blizu Zaprešića. Sanja je vrlo kreativna, bavi se salvetnom tehnikom decoupage i izradom shabby chic namještaja i uporabnih predmeta. Velika je ljubiteljica životinja i prirode, pomalo romantična, tako da joj je preseljenje iz grada na selo bio pun pogodak. Sanja voli kuhati, ali jela koja su brzo gotova, ne voli po cijele dane biti u kuhinji, zapravo to izbjegava. Kuhati je počela kad se udala, a danas kuha svaki drugi dan jer kuhinju dijeli sa svojim suprugom.

Đurđica Horvat

Đurđica Horvat je po zanimanju samostalna umjetnica. Živi s obitelji u lijepoj obiteljskoj kući u Velikoj Mlaki gdje po svim prostorijama prevladavaju njezini originalni umjetnički radovi. Osim u poslu, vrlo je kreativna i u kuhinji. Kaže da je kuhanje opušta i čini sretnom, pogotovo kada dobije pohvalu za skuhano jelo. Često poziva goste na večere i to skoro svaki drugi tjedan, gdje se zna okupiti i do 40-ak ljudi.