Emisija 24.5.2010. - Kuha Goran Srhoj

Predjelo - Salata morski pas

Sastojci

2 kg odrezaka morskog psa, 2 dl maslinovog ulja, 6 suhih rajčica, 1 limun, sol, papar u zrnu, lovorov list, peršin, 3 žlice kapara, 15 crnih maslina, 15 ml octa

Priprema

U kipućoj vodi kuhamo 3-5 kriški limuna, sol, papar, lovorov list i ocat. Morskog psa očistimo, narežemo na komade te ubacimo u vodu. Kuhamo 10-ak minuta dok riba ne omekša te ohladimo. U posebnu posudu složimo red morskog psa, red suhih rajčica, maslina, kapara i nekoliko kriški limuna. Zalijemo obilato maslinovim uljem kako bi se sastojci povezali.

Glavno jelo - Suha gregada

Sastojci

1 kg luka, 2 češnja češnjaka, 2 dl maslinovog ulja, 6 suhih rajčica, vezica peršina, lovorov list, 5-6 repova grdobine, 2 kg raže, 2 dl bijelog vina, 1 žličica meda, 2-3 žličice soka od limuna, 50 dag zelene salate

Priprema

Luk, češnjak, suhe rajčice i peršin usitnimo te pirjamo na maslinovom ulju zajedno s lovorovim listom i sokom od limuna. Dodamo srednje komade grdobine i raže. Kuhamo sve zajedno dok riba ne omekša. Deset minuta prije kraja ulijemo vino te par minuta nakon toga žličicu meda. Gotovo jelo ostavimo kratko pokriveno kuhinjskom krpom kako bi se sastojci što bolje povezali. Poslužimo uz zelenu salatu.

Desert - Palačinke torta

Sastojci

5 žlica brašna, 5 jaja, 2 dl mlijeka, 20 dag maslaca

Nadjev

25 dag oraha, 20 dag čokolade, 1 vanilin šećer, 1 kg sladoleda od jagode, listovi metvice

Priprema

Smjesu za palačinke umutimo od brašna, jaja, mlijeka i maslaca. Palačinke ispečemo samo s jedne strane. Tortu slažemo tako da sirovu stranu palačinki (oko 15-ak komada) premažemo čokoladom te pospemo usitnjenim orasima i vanilin šećerom, i posložimo jednu iznad druge. Ostavimo u hladnjaku oko sat vremena kako bi se smjesa stisla. Poslužimo uz dvije kuglice sladoleda i listove metvice kako bi dobili što bolju aromu.

Goran Srhoj

Goran zadnjih 35 godina radi u pošti u Jelsi na otoku Hvaru. Svoje slobodno vrijeme najviše provodi baveći se sportskim ribolovom. Također je veliki ljubitelj životinja, pogotovo ptica. Sebe naziva velikim gurmanom koji jednako voli kuhati i jesti. Najviše priprema hranu za svoju suprugu koja zbog obaveza ne stigne kuhati te za svoje mnogobrojne prijatelje koji se rado okupljaju u njegovom domu. Uživa u pripremi ribljih jela i to onih s roštilja. Nema problema s dijeljenjem svojih recepata jer kaže kako oni tome i služe.

Ljubica leko

Ljubica je svestrana domaćica s Hvara, odnedavno je udovica i samohrana je majka trojice sinova. Uz brigu o sinovima Ljubica je pronašla vrijeme za mnogobrojne hobije. Tako su heklanje i izrada gipsanih anđeoskih figura neki od njih. Ali nije to sva Ljubičina zanimacija, naime ona posjeduje i mali ranč na kojem uzgaja masline, razne voćke, ali i paunove, zečeve, zamorce i ukrasnu perad. Neke su životinje našle svoje sklonište i u njezinoj obiteljskoj kući, kao npr. kornjače, papige i razne ribice. Za sebe kaže da je dobra osoba i prava umjetnička duša što do izražaja dolazi ponajviše u njezinim hobijima. Kaže da je fleksibilna, da se brzo prilagodi atmosferi i društvu, a na večeri su joj jednako bitni i atmosfera i hrana.

Ante Rosandić

Ante Rosandić je 54-godišnji ugostitelj koji sa svojom drugom suprugom živi u jedinoj kući u uvali Mrtvinovik na otoku Hvaru. Uvala je posebna zbog svog položaja gdje ne puše ni jugo ni bura. Za bavljenje ugostiteljstvom Ante se odlučio jer istinski uživa u kontaktu s ljudima i brizi oko njih. Smatra da je život zanimljiv te da ga treba provesti u pjesmi, veselju i ukusnoj hrani. Ljubitelj je mediteranske kuhinje za koju kaže da je dosta jednostavna za pripremu te da je vrlo je teško zadržati njezinu posebnost prevelikim eksperimentiranjem. Za njega je svaki gost dobar gost, a domaćin je taj koji se mora potruditi i prilagoditi.

Tomislav Dragičević

Tomislav je, kako sam kaže, sretno rastavljen ugostitelj s Hvara. Ugostiteljstvom se bavi preko dvadeset godina, prvenstveno kao konobar, dok ga je ljubav prema kuhanju osvojila prije dvije godine. Cijeni autohtonu, tradicionalnu kuhinju i domaću atmosferu te upravo to nudi u svojoj konobi u uvali Stiniva na Hvaru. Smatra da je svaki gost dobar, ali da je idealan onaj koji prihvaća autohtonost sredine u kojoj se nađe pa tako i po pitanju hrane. Za svakog domaćina smatra da bi bilo bitno da na svoj način predstavi svojim gostima posebnost i tradiciju njegovog kraja i kuhinje.

Loris Matijević

Gospođa Loris je vrlo vedra, simpatična i uvijek nasmijana medicinska sestra iz Hvara, zaposlena u ordinaciji Dr. Divne Lizatović. Porijeklom je s Dugog otoka kod Zadra, a ljubav ju je dovela na Hvar. Majka je dvoje djece i baka dvoje unučadi. Sin joj živi u Ljubljani, a kćer u Zagrebu, tako da ih rijetko viđa. Budući da se suprug i ona bave turizmom i imaju apartmane, često brodom voze turiste oko otoka. Također se u slobodno vrijeme bavi vrtlarstvom i voli plesati. Kuhati je naučila sa 17 godina, od roditelja, najviše od oca. Loris kaže kako svi u njenoj obitelji imaju talent i smisla za kuhanje. Inspiraciju za kuhanje dobiva u dogovoru sa suprugom, iz raznih kuharica, ali i spontano sama smišlja razne recepte. Najviše voli ribu, ali jede sve, nije nimalo izbirljiva. Ne smetaju joj kritični gosti, a ona nikada nije kritična i uvijek pristojno prešuti ako joj se nešto ne sviđa da nekoga ne uvrijedi. Pobjeda joj uopće nije važna, već se želi zabaviti i družiti, te predstaviti domaću hvarsku kuhinju.